neo

ΚΚ

Μαθηματικά Άρθρα+Εργασίες


Στο χώρο αυτό θα βρείτε Άρθρα και Μαθηματικές Εργασίες
από Περιοδικά-Συνέδρια -Ημερίδες-Μαθηματική Εβδομάδα.


























 Νίκος Ιωσηφίδης
Εισήγηση σχετικά με τη σωστή χρήση των συμβόλων της ισοδυναμίας και της συνεπαγωγής με πολλά παραδείγματα.
 Νίκος Ιωσηφίδης
Παρουσιάζονται οι τρόποι µε τους οποίους πρέπει να χρησιµοποιούµε τα δεδοµένα ενός προβλήµατος για να φτάσουµε ασφαλέστερα στο ζητούµενο.
Το άρθρο αυτό χωρίζεται σε 4 επιµέρους ενότητες.
• Χρήση αλγεβρικών και τριγωνοµετρικών δεδοµένων
• Χρήση γεωµετρικών δεδοµένων
• ∆υνατότητα εύρεσης κάποιου άγνωστου στοιχείου. Πλήρη και ελλιπή δεδοµένα
• Ισοδυναµία δεδοµένων 




















Ιωσηφίδης Νίκος - Η σωστή χρήση των συμβόλων (20-2-2011)
Ιωσηφίδης Νίκος - Σημεία διαφωνιών (6-3-2011)


Στην ανάρτηση αυτή παρουσιάζονται συγκεντρωμένες και ταξινομημένες μαθηματικές εργασίες του συναδέλφου μαθηματικού από τη Βέροια Νίκου Ιωσηφίδη τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

Εργασίες που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε κάθε μαθηματική βιβλιοθήκη...

ΕΡΓΑΣΙΑΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΟΥ
iosifidis_00_Σωστή χρήση των δεδομένωνπαρουσιάζονται οι τρόποι µε τους οποίους πρέπει να  χρησιµοποιούµε  τα δεδοµένα ενός προβλήµατος για να φτάσουµε ασφαλέστερα στο ζητούµενο.Το άρθρο αυτό χωρίζεται σε επιµέρους ενότητες.• Χρήση αλγεβρικών και τριγωνοµετρικών δεδοµένων• Χρήση γεωµετρικών δεδοµένων• ∆υνατότητα εύρεσης κάποιου άγνωστου στοιχείουΠλήρη και ελλιπή δεδοµένα• Ισοδυναµία δεδοµένων
 iosifidis_01_Η σωστή χρήση των συμβόλων Εισήγηση σχετικά με τη σωστή χρήση των συμβόλων της ισοδυναμίας και της συνεπαγωγής με πολλά παραδείγματα.
 iosifidis_02_Χρήσιμα θεωρήματα στην Ανάλυση Στο χώρο της Ανάλυσης υπάρχουν πολλές θεωρίες - προτάσεις που δεν καλύπτονται από το  σχολικό βιβλίοείναι όµως χρήσιµες και ενδεχοµένως προβληµάτισαν µαθητές και συναδέλφουςΣτην εισήγηση αυτή  αναφέρονται µερικές από αυτές.
 iosifidis_03_Χρήσιμα θεωρήματα στις παραγώγους Παρουσιάζονται µερικά ακόµη θεωρήµατα που δεν περιέχονται στο σχολικό βιβλίο της Γ ΓΕΛ και σηµαντικές παρατηρήσεις.
 iosifidis_04_Λάθη στους ορισμούς της Ανάλυσης Στην εισήγηση αυτή έγινε ομαδοποίηση λαθών διαφόρων ενοτήτων.
Παρουσιάζονται εδώ τα ποιο συνηθισμένα λάθη που προέρχονται από λάθος χρήση των ορισμών και θεωρημάτων της Ανάλυσης καθώς και από κακή κατανοηση τους.
iosifidis_05_Συνηθισμένα λάθη Στην εισήγηση αυτή παρουσιάζονται λάθη που γίνονται κατά τη λύση των ασκήσεων της Γ΄ ΛυκείουΕδώ παρουσιάζονται τα λάθη αυτά και δίνονται περιληπτικά οι επεξηγήσεις που χρειάζονται ώστε να γίνουν κατανοητά.
 iosifidis_06_Επισημάνσεις και διευκρινίσειςΑναλύονται και σχολιάζονται θέματα Πανελλαδικών που δημιούργησαν αμφιβολίες για την ορθότητα του ή το δίκαιο της βαθμολόγησης των. 
 iosifidis_07_Σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή Η εισήγησή αυτή επιχειρεί να διαλευκάνει κάποια από τα σηµεία που παρουσιάζουν δυσκολίες ή ασάφειες.
 iosifidis_08_Παράγωγοι. Σημεία που χρειάζονται προσοχήΗ εισήγησή αυτή επιχειρεί να διαλευκάνει κάποια από τα σηµεία που  παρουσιάζουν δυσκολίες ή ασάφειες
 iosifidis_09_Σημεία διαφωνιών Στο άρθρο αυτό περιλαµβάνονται έννοιες που δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς µε αποτέλεσµα να υπάρχουν διαφωνίες που επηρεάζουν άµεσα τις βαθµολογίες των γραπτών στις Πανελλαδικές εξετάσεις.Τα σηµεία που επιλέχτηκαν είναι• Το λάθος πρόβληµα• Ερωτήµατα τύπου Σωστό Λάθος• Επαλήθευση• Μη ορισµένες έννοιες
 iosifidis_10_Ολοκληρώματα Α Μέρος Ολοκληρώµατα Επισηµάνσεις - ∆ιευκρινίσεις Α μέρος
 iosifidis_11_Ολοκληρώματα Β Μέρος Ολοκληρώµατα Επισηµάνσεις - ∆ιευκρινίσεις Β μέρος
 iosifidis_12_Υπαρκτές και ανύπαρκτες συναρτήσεις iosifidis_12_Υπαρκτές και ανύπαρκτες συναρτήσεις  Στην εισήγηση αυτή δείχνεται πως αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ή δεν υπάρχει συνάρτηση με δοσμένες ιδιότητες.
  ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
 iosifidis_20_Απομνημόνευση αριθμών Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται ένας τρόπος απομνημόνευσης αριθμών με την βοήθεια λέξεων ή φράσεων της Ελληνικής γλώσσας.
 iosifidis_21_Εφαρμογές του διανυσματικού Λογισμού
 Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται νέοι τρόποι εφαρµογής του
διανυσµατικού λογισµού στην απόδειξη γεωµετρικών προτάσεων
.
Ανανεωμένη έκδοση 22-Ιαν-2017
 iosifidis_22_Κέντρο μάζας Χρήση του κέντρου μάζας στην απόδειξη γεωμετρικών προτάσεων
 iosifidis_23_Σημειακές πράξεις Εισάγεται µια νέα έννοια ΣΗΜΕΙΑΚΗ ΠΡΑΞΗ”. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να αλγεβρικοποιήσει” ορισµένες αποδεικτικές  διαδικασίες της Ευκλείδειας Γεωµετρίας.
 iosifidis_24_Στροφή διανύσματος Στροφή διανύσματος
 iosifidis_31_Έλεγχος των σχέσεων - Προβλέψεις Περιγράφονται οι τρόποι ελέγχου των µαθηµατικών σχέσεων καθώς και οι τρόποι µε τους οποίους µπορούµε να προβλέπουµε τις διάφορες σχέσεις όταν δεν τις γνωρίζουµε ή όταν πρέπει να αποφασίσουµε ποια σχέση είναι σωστή από διάφορες σχέσεις που πιθανόν ισχύουν. (Λεωνίδας Ιωσηφίδης)
 iosifidis_32_Η επαγωγική μέθοδος του Cauchy Η επαγωγική μέθοδος του Cauchy και εφαρμογές της. (Φίλιππος Ιωσηφίδης)